Месенджери для супербезпеки. Хто кращий?

Спілкування он-лайн, з його можливістю не лише бути на зв’язку практично будь-коли і будь-де, але й моментально ділитись моментами свого життя у відео та аудіо-файлах, є незамінною частиною нашого повсякдення. Ділитись, проте, тільки з тими, кому ми вважаємо за потрібне довіритись, не афішуючи свої уподобання на широкий загал, за виключенням тих випадків, коли ви учасник відкритого щоу чи блогер. Тому, у світлі доволі широкого переліку Месенджерів, варто звернути увагу, хто з них дійсно заслуговує на нашу довіру.

Як не дивно, Месенджер, визнаний цього року одним з найбезпечніших (авторитетом, який рекомендує його, став сам славнозвісний Едвард Сноуден), є практично незнайомий вітчизняному користувачу Signal, в минулому TextSecure Private Messenger. Додаток був розроблений як незалежна платформа для передавання повідомлень через власну інфраструктуру даних.

На ринок він вийшов ще у 2014 році і для убезпечення власних клієнтів застосовує технологію наскрізного шифрування «Double Ratchet». Принцип роботи ініціює створення одразу двох ключів шифрування, що існують тільки на телефонах користувачів, які спілкуються. Дзвінок, в свою чергу, супроводжується виведенням на екран абонентів випадкових словосполучень, які мають співпадати. На серверах не зберігається жоден з ключів чи даних про повідомлення та дзвінки, що практично, і є гарантом відсутності свідків ваших розмов. Крім того, Signal шифрує відеоповідомлення, що робить його привабливим для бізнесу. 

Посилив свої параметри безпеки WhatsApp. Месенджер, який тепер належить Facebook, ще в 2016 році користувався механізмом наскрізного шифрування даних, наданого вже згадуваним Signal. Ключі до шифрування не лише формуються на пристроях абонентів, але й періодично змінюються . Тому, навіть, якщо буде зламано один ключ, всю переписку прочитати не вдасться. З лютого 2017 року, Додаток поступово вводить двофакторну аутентифікацію як додатковий рівень безпеки. При цьому, ваша особистість перевіряється двічі, доступ до облікового запису надається через шестизначний номер, додатково вводиться резервна електронна пошта, на випадок, якщо користувач забуде пароль.

Найнижчий рівень безпеки, якщо аналізувати популярні Додатки, у Viber і Skype. Що стосується Facebook Messenger, з його доволі високими показниками безпеки, там функція шифрування вмикається окремо для кожної розмови, а не є опцією по-замовчуванню як у WhatsApp.

Звичайно, крім алгоритмів шифрування, безпека Месенджера має визначатись і іншими параметрами. Вирішуючи, якому Додатку віддати перевагу, задайте собі наступні питання:

Чи ваші повідомлення зашифровані на усіх етапах спілкування?

Чи є шифрування наскрізним і чи компанія, яка надає послуги, не має доступу до ваших повідомлень?

Чи можете ви контролювати, що відбувається з відправленою інформацією?

Чи можете ви видалити повідомлення, навіть після його прочитання, або заборонити іншим абонентам робити скріншоти переписки?

Чи є у Додатка секретна зона, де конфіденційні повідомлення та контент захищаються паролем?

Чи можете ви повністю видалити дані Додатку у випадку втрати Телефону?

Означені питання дозволять вам оцінити безпеку власного Месенджера. Звичайно, акули спілкування завжди в процесі вдосконалення, проте з’являються і нові Додатки, зокрема і на українському ринку. Серед них, продукт мобільного оператора Lifecell – BIP, мобільний додаток Nimses з оригінальними можливостями геолокаційної мережі та функцією гаманця для цифрової валюти, є ще сервіс для корпоративного сегменту BizTalker, а також n-gage Ukraine, на якому б хотілось зупинитись детальніше, власне через його особливу увагу до безпеки даних користувачів.

В параметрах Месенджеру більше 13 функцій конфіденційності, які дозволяють контролювати  максимальний об’єм інформації користувача. Крім вже звичної в більшості Месенджерів “Секретної зони”, в n-gage Ukraine є “Особисте сховище”, функція “Вилучення” повідомлення чи цілого чату, навіть після надсилання, “Безпечний чат” з персональним паролем для кожного окремого абонента, функція “Мерехтіння” – зникнення повідомлення в процесі переписки, і можливість бути невидимим чи стати анонімом у окремих чатах, вже не кажучи про заборону скрінів, копіювання чи пересилання без вашого дозволу інформації стороннім абонентам. Дистанційне знищення усіх даних здійснюється в n-gage Ukraine з персональної електронної пошти.

Абсолютна Безпека у світі сучасних технологій – це , звичайно, міф, проте означені можливості існуючих Месенджерів мають доволі надійні параметри захисту, тому, вивчайте ринок і робіть свій вибір!

Comments are closed.