Божевільний світ: 11 технологій, заборонених у деяких країнах

Швидкий темп технологічного зростання часто сприймається з недовірою та, навіть, острахом. Популярні сайти, такі як Facebook, часто зіштовхуються з цензурою, тоді як уряди деяких країн настільки переймаються поглибленням рівня шифрування у Додатках для спілкування, таких , наприклад, як WhatsApp, що згодні ініціювати заборону на їхнє використовування.

Ось приклади одних з найбільш яскравих технологічних банів у світі.

 

VPN в Росії

На весні цього року Держдума країни прийняла в останньому читанні два резонансних закони: про обмеження анонімності в месенджерах та про заборону використовування VPN-серверів та анонімайзерів для того, щоб обійти блокування.

Закон про VPN вступає в силу вже з листопада 2017 року. Відтоді, для того, щоб обійти блокування сайтів, заборонених на території Росії, не можна буде використовувати закордонні сервери за допомогою VPN-мережі, анонімайзерів чи проксі. Самі сервери забороняти не будуть, корпоративні VPN під дію закону не підпадають.

 

Он-лайн ігри в Південній Кореї

Нічні ігри після дванадцятої години ночі були заборонені у Південній Кореї ще у 2012 році. Так званий “Закон Попелюшки” розрахований на неповнолітніх, зважаючи на надзвичайно потужні темпи зростання азартних ігор у мережі, зокрема і серед юних учасників. Проте, час показав, що така норма не є дієвою, оскільки діти знаходять безліч можливостей обійти Закон, наприклад, використовуючи ID батьків, або запускаючи на час блокування автономні ігри. Тому активісти наголошують на відміні закону, та впровадженні політики розуміння та застереження, а не агресивної заборони.

 

 WhatsApp, Facebook і Viber в Бангладеші

 

У листопаді 2015 року Бангладеш з міркувань безпеки заборонив використовувати WhatsApp і Viber. Це не перший раз, коли Бангладеш цензурував програми для обміну повідомленнями – у 2010 році було тимчасово заблоковано Facebook.

 

Blackberry в Пакистані

Пакистан заборонив користуватися послугами обміну повідомленнями та інтернет-службами Blackberry в 2016 році. Blackberry використовує шифрування, відстоюючи, в першу чергу, інтереси бізнесу та конфіденційності, що і раніше не було прийнятним для деяких інших країн.

У 2010 році Саудівська Аравія заборонила надсилання та отримання повідомлень через телефони Blackberry. Ця заборона була пов’язана з відсутністю у влади можливості відслідковувати інформацію, яка проходить через ці телефони, оскільки апарати BlackBerry шифрують всі вихідні дані та автоматично відсилають їх на сервери, що перебувають за межами країни.

 

iPads в Ізраїлі

Це, звичайно, не найдовша заборона в історії, але факт: в 2010 рокі Тель-Авів аж на два тижні заборонив користуватись iPad. Рішення пояснювалось тим, що новий девайс був розроблений у відповідності до американських стандартів, відмінних від ізраїльських, це викликало побоювання влади у його негативному впливі на функціонування військових частот в країні.

 

Мобільні телефони на Кубі

Мобільні телефони були заборонені на Кубі до 2008 року. Головною причиною, озвученою комуністичним лідером країни Фіделем Кастро, було те, що мобільні мережі поширюються з США.

Додаток від Google “Street View” в Австрії та Греції

Через сумніви стосовно конфіденційності Додатку Австрія та Греція зупинили роботу Google Street View  на своїх вулицях для автомобілів у роумінгу. Обидві країни згодом скасували своє рішення, але опісля було запроваджено жорсткі правила щодо збереження даних.

 

Facebook у Пакистані

Facebook було тимчасово заборонено в Пакистані в 2010 році через спільноти, які ілюстрували скандально відомі зображення Мухаммада. Ця заборона була скасована після того, як Facebook запевнив уряд країни у тому, що огляд цих малюнків буде обмежений для пакистанських користувачів.

 

Музика для марафонців у США

У 2007 році компанія Track and Field у США заборонила використовувати портативні музичні пристрої тим, хто біжить марафон, для забезпечення безпеки усіх бігунів.

 

Новини Apple 

Apple News приєднався до Facebook, Twitter, Dropbox, SoundCloud, Instagram та багатьох інших у списку заблокованих веб-сайтів та додатків у Китаї.

У жовтні 2015 року користувачі iPhone отримали повідомленням: “Вибачте, новини не підтримуються у вашому регіоні”, якщо тільки ви не щасливий власник доступу з віртуальної приватної мережі (VPN).

Comments are closed.