Як захистити свій телефон від злочинців

Користувачі смартфонів витрачають, в середньому, не меньше трьох годин щодня на різного виду неголосову активність, і в цей час вони потребують посиленого захисту. Адже, все більше смартфонів стають жертвами хакерів та фішерів, які намагаються отримати доступ до особистої інформації користувачів.

Ваші електронні листи, соціальні акаунти, оновлення програмного забезпечення, програми та відкритий громадський Wi-Fi – це прості способи хакерів порушити вашу безпеку, але цьому можна запобігти.

Ось декілька порад, які допоможуть відвернути небезпеку від ваших портативних пристроїв.

Спочатку, подивіться на свій телефон.

Android або iPhone: шпигунське програмне забезпечення може знаходитися в будь-якому місці, навіть у вас на робочому столі. Перевірте свої додатки і видаляйте ті,  які ви не встановлювали, або не використовували довший час.

Відмова Додаткам у доступі до камери чи мікрофона також завадить шахраям взнати про вас більше. Не використовуйте альтернативні Програми для очистки пам’яті, видаляйте непотрібне вручну. 

І звичайно, добре зважте, наскільки ви довіряєте своєму браузеру, адже більшість з нас не шифрує свої пошукові запити, дозволяє збирати геолокаційні дані та залишає без нагляду будь-яку конфіденційну інформацію.

 

Захистіть свої електронну пошту.

В епоху смартфонів Email залишається поширеною формою комунікації. “Фішинг” – шахрайський метод маскування під певну особу, компанію, акцію з метою отримання конфіденційної інформації. Якщо ви хоча б раз вводили свої дані в Мережі – ви потенційний об’єкт маніпуляції. Будьте пильні! Найбільш розповсюджений спосіб такого шахрайства – електронні листи чи повідомлення з прикріпленими файлами чи посиланнями, які перенаправляють вас на сайти-клони, що зовні нічим не відрізняються від своїх відомих прототипів. Так, всім відомий скандал з клонами PrivatБанку чи Portmone, ресурсу для поповнення рахунку мобільного телефона.

Щоб запобігти таким атакам, не варто відкривати надіслані вам листи, доки ви не будете повністю впевнені у тому, хто їх надіслав. Також не варто забувати, що сервіси не вимагають інформації про паролі, облікові дані, не надсилають додаткових форм.

Так званий, “індивідуальний фішинг”, спрямований безпосередньо на конкретну особу за допомогою підробленої сторінки в соціальній мережі. Щоб не стати жертвою такого двійника, звертайтесь до вашого “друга” з питаннями, відповіді на які знаєте лише ви.

Не піддавайтеся фальшивим оновленням програмного забезпечення

При завантаженні певних програм для смарфонів нам часто показують невеличкі рекламні оголошення. Ці рекламки можуть містити небезпечне програмне забезпечення або, навіть, якщо вони не шкодять безпосередньо, то можуть зробити ваш пристрій вразливішим до фейкових оновлень. Завантажуйте всі оновлення для свого телефону тільки з офіційних сайтів. Краще за все, увімкнути в налаштуваннях “автоматичне оновлення”. Хакери найчастіше орієнтуються на старі версії програмного забезпечення. Не забувайте про мобільні антивіруси.

Перевіряйте свої мобільні додатки

Оскільки, кількість додатків, які здаються вам вкрай необхідними, постійно зростає, існує ймовірність завантаження програми, потенційно шкідливої для вашого гаджета.

Перш ніж завантажити щось, перегляньте інформацію про це в Інтернеті. Перевірте автора, коли програма востаннє оновлювалась, рецензії, огляди: все може дати підказки до якості та надійності додатка.

Завжди встановлюйте будь-який додаток із офіційного магазину та обмежуйте кількість завантажуваного.

Пам’ятайте, що ваші додатки, особливо ті, які використовуються для обміну повідомленнями та банківських операцій, мають бути постійно актуальними.

Як Apple, так Google рекомендують нам не зберігати свої паролі для цих важливих програм, оскільки це збільшує можливість повного доступу до ваших даних у випадку нападу хакера.

Безпека в громадському Wi-Fi

Зони вільного Wi-Fi стали одними із найпоширеніших способів для хакерів отримати доступ до приватних даних або, навіть, віддалено керувати чужими пристроями. Звичайно, найлегше убезпечити себе – не користуватись загальнодоступним Wi-Fi взагалі, хоча, існують і інші, менш кардинальні методи зниження ризику. Наприклад, виходити он-лайн через VPN (віртуальна приватна мережа). Шифрування інформації користувача дозволяє захищати його з’єднання та транзакції в загальнодоступній мережі. Найкращий вихід з ситуації – вимикати Wi-Fi , коли вам необхідно провести особисті транзакції в громадських місцях.

Comments are closed.