Україна – одна з найбільших вільних інтернет-зон

 Таку аналітику щодо відкритості та прозорості інтернету в світі дає блог WhoIsHostingThis. Його своєрідна мапа світової інтернет-цензури враховує кількість табуйованих тем і категорій інформації, які є небажаними в онлайн-середовищі тої чи іншої країни. Як висновок: Україна у списку найбільших відкритих інтернет-зон у світі. Подробиці у іконографіці.

 

Як і вся Західна Європа, Північна і Південна Америка та Австралія, Україна знаходиться у білій зоні інтернет-цензури. Дані WhoIsHostingThis показують, що заборон онлайн-простору у нас практично не має, за виключенням цензури стосовно торрент-майданчиків.
 

Якщо білі зони на мапі позначено як вільні, то відтінки чорного зафарбовують контури країн, в яких обмежено чи заборонено певного роду контент, наприклад такий, який стосується політики чи порнографії, обмежена свобода соціальних мереж. Очікувано, темною стороною є майже вся Азія. Найбільш глибокий чорний у Китаю, Саудівської Аравії, Ємену, Сирії, Узбекистану та Таджикистану. Перша з найтемніших – Північна Корея.

Світліший відтінок темного у країн пострадянського простору: Білорусі, Молдови, Росії. Домінуюча тема заборони в них – політична, крім того, контроль ведеться і за контентом соціальних мереж.
 
 
 
 
Попри доволі оптимістичний прогноз щодо вільних зон, аналітики зазначають, що карта не є абсолютно достовірною, оскільки не зважає на сферу державного нагляду, яка існує навіть у найбільш демократичних країнах з високим рівнем вільного інтернет-простору.
 

Comments are closed.