З Днем святого Миколая!

Спогади про чарівну ніч, коли мрії збуваються є, напевно, одними з найтепліших у більшості дорослих, а очікування доброго святого найбажанішим у дітей. Тому, одному з найдобріших святкувань України присвячується цей пост.

 

Усі знають, що Святий Миколай був насправді реальною людиною. Він народився у Малій Азії у третьому столітті та вже за життя про його милосердність та бажання допомагати складали легенди. Святий Миколай, відомий у світі під багатьма іменами:  Крісмас, Міколай, Сейнт Ніколаус, Міклаш, Сантаклос, Пер Ноель, Фадер, Сінтер Клаас і, навіть, незвичне нашому вуху Йолупукі. Крім того, його вшановують не лише православні та католики, але й протестанти, мусульмани, язичники. 

Традиція обдаровувати нужденних, як робив це Миколай, в цей день виникла ще на зорі 11 століття, а ось дарувати подарунки дітям від його імені в Україні стали лише в 19 столітті. В Галичині це було зумовлено розвитком шкільництва. Тоді ж до довгоочікуваного свята діти вчили вірші та пісеньки, готувались до конкурсів та змагань. Святого змальовували як ошатного дідуся з світлим ласкавим обличчям, що їздив у золотих санях з білими кіньми. До оселі він потрапляв через двері, а подарунки, як і зараз, клав під подушку. До речі, в Німеччині діти готують для подарунків шкарпетки, у Нідерландах – черевики, а Іспанія знаходить гостинці на балконі, напевно, Миколай дуже турбується про їхній сон.

Миколай є покровителем італійського містечка Сассарі та французької Лотарингії. Тут проходять помпезні святкування з процесіями або особливими подарунками для наречених. Для останніх це свято було важливе і на Україні, коли на Миколая дівчата витягали своє придане, очікуючи на сватів. Важлива українська традиція – братчини. В цей день потрібно було миритись з своїми ворогами та забувати образи, укладали угоди, щоб ніхто нікого не обманув. А особливими ласощами від святого були “миколайчики”, які разом з подарунками клали дітям під подушку. За легендою, це печиво було зірочками, зібраними добрим святим для малят. 

Молодь на Західній Україні в цей час влаштовувала обходи ряджених. Хлопці, разом з переодягненим Миколаєм, ходили від двору до двору та роздавали подарунки, часом, закохані так обмінювались дарами. А якщо вам бракує гарного костюму, щоб перетворитись на доброго чарівника – заходьте сюди і вибирайте, і нехай свято завжди буде у ваших будинках та серцях!

 

Comments are closed.